St. Lars

18. januar 2013 - Matakademiet»

Aromas utsendte fikk observere rå matfilosofi i praksis, da kjøkkensjef Lars Laurentius Paulsen ble oppringt av en jeger med bjørnekjøtt til salgs.

Aromas utsendte fikk observere rå matfilosofi i praksis, da kjøkkensjef Lars Laurentius Paulsen ble oppringt av en jeger med bjørnekjøtt til salgs.

Hovedstaden rommer mange spisesteder, men få er så "ærlige" som St. Lars. Ærlige i den forstand at kokkene søker rene og ukjente råvarer de kan bruke til å tilberede unike smaksopplevelser for likesinnede gjester. Med riktig koketeknikk og rene smaker serverer restauranten i Thereses gate for fulle hus hver dag, hele året.

På det knøttlille, grove og varme, men særdeles velfungerende kjøkkenet er det kokekunsten utøves. Her sørger Lars for å holde både stemningen og kvaliteten på maten oppe. Menyen er et speilbilde av hans glødende interesse for mat og råvarer. Grillet lammebog er et velsmakende eksempel å trekke frem. Først langtidskokt sous-vide på en desimal-spesifikk temperatur i et bestemt antall døgn. Deretter grillet hardt over grill med trekull. Servert med rotgrønnsaker og potetpuré. Så enkelt, men samtidig så vanskelig, er det å få et i utgangspunktet seigt og lite brukt kjøttstykke til å fremstå som noe av det møreste og deiligste man kan spise.


Det kan virke som om Lars har utropt seg selv til helgen og oppkalt restauranten etter seg selv, men bakgrunnen for navnet har en litt annen historie. Kokkenes egen skytshelgen heter St. Lars og var diakon i Roma. Han ble dømt til døden ved grilling for å ha delt ut skatter til de fattige etter at pave Sixtus II ble henrettet. Det sies at han under helgrillingen av seg selv ropte ut: "Nå er jeg stekt på den ene siden! Snu meg, så dere kan smake!". Etter dette ble han St. Lars, de fattiges, brannmennenes, komikernes og grillkokkenes skytshelgen.

St. Lars tar ikke imot bordbestillinger. Riktignok går det an å reservere en hel pattegris for 6–8 personer, men da bestiller man maten, ikke bordet. Skal du spise på St. Lars, er det kjekt å vite at de har en bar hvor det serveres cocktails som står i stil til maten. Det vil si ærlige og svært gode drinker med respekt for seg selv. Selvsikre innslag som "Sitrontimian Julep" og "Smoked apples in autumn" understreker dette. Vi håper og tror St. Lars vil beskytte grillkokkene i Thereses gate i årene som kommer.
 

width:560px; height:560px;
width:560px; height:560px;